Om Gotvedinstituttet

Gotvedinstituttet har en lang og traditionsrig historie. Gymnastikhuset, hvor Gotvedinstituttet holder til i dag, blev opført i 1898. Bygningen er i dag fredet og rummer nogle af Danmarks smukkeste gymnastiksale.

N.H. Rasmussens datter, Helle Gotved, blev født i Gymnastikhuset, og boede hele sit liv ovenpå den gamle gymnastiksal. I 1945 forkastede hun sin uddannelse som gymnastiklærer og udviklede gotvedgymnastikken.

For at få kvalificerede undervisere måtte Helle Gotved i 1958 starte sin egen uddannelse. Bevægelsespædagogerne skulle have stor viden om kroppens funktioner og kende til psykosomatiske sammenhænge. Undervisningens mål var at styrke og afbalancere kroppen og derved forebygge kropslige gener. I dag er alle skolens undervisere uddannet som bevægelsesundervisere og massører efter Helle Gotveds principper.

Helle Gotveds navn giver i dag stadig genlyd over hele Danmark, hvor mange husker hendes radioprogram “Ha’ det bedre” på DR, hvor hun lærte lytterne om kroppen og Gotvedgymnastikken. I 1987 modtog Helle Gotved ridderkorset for sin indsats i gymnastikkens tjeneste.

Nye takter og toner på Gotvedinstituttet
Med udgangspunkt i Helle Gotveds grundlæggende principper, har Gotvedinstituttet fortsat arbejdet med at udvikle, styrke og forbedre studiet i bevægelse. I dag deltager 1000 mennesker på instituttets populære gymnastikhold, bliver klogere på kroppen på instituttets mange kurser, finder fællesskab på instituttets gymnastikrejser eller bliver uddannet som bevægelsespædagog på instituttets toårige uddannelse. Gotvedinstituttet har udviklet sig i takt med, at den danske kropskultur og tilstand også ændrer sig.

Da Helle Gotved i 1945 brød med den klassiske gymnastiklæreruddannelse, revolutionerede hun med en gymnastikform, hvor hun ville sætte kroppen fri og finde tilbage til de naturlige reflekser. Hun ville gøre op med datidens undertrykte krop, hvor kroppens naturlige udfoldelse blev hæmmet af et usundt kropsideal og værdisæt. Kroppen skulle pakkes væk, så den ikke vakte opsigt og skilte sig ud fra mængden. Det var vigtigere at efterleve de stærke kønsroller, holde på formerne samt følge takt og tone end at lytte til kroppens velbefindende. Via musikken lærte Helle Gotved sine elever at give efter for kroppens naturlige bevægelser, så kroppen kunne komme til udfoldelse.

I dag står Gotvedinstituttet med helt andre udfordringer end dem, Helle Gotved arbejdede med. Den største forskel er, at danskerne har et mere stillesiddende arbejdsliv og derfor brug for mere motion i fritiden. Det er også i dag udseendet, frem for funktionen, der får befolkningen til at dyrke motion, men for at vise kroppen frem i stedet for at gemme den væk. Resultatet er blot det samme; en stor gruppe, der lever alt for stillesiddende, og en mindre gruppe der kun træner for at se ud. Som konsekvens af begge livsformer glemmer mange, hvordan kroppen skal fungere og bevæges optimalt, hvilket ofte resulterer i skader og smerter i kroppen.

Det er Gotvedinstituttets opgave at hjælpe danskerne med at få en større viden om kroppen, give deltageren en genopdagelse af glæden ved bevægelse og et fast holdepunkt i deres bevægeapparat. Gymnastikken har endvidere udviklet sig fra Helle Gotveds enkle form til at rumme bevægelse inspireret af andre gymnastik- og danseformer. Vi er gået fra at bevæge os til tonerne af Helle Gotveds klaver til at bevæge os til musik fra både jazz, pop, funk, klassisk og rock.