Debatindlæg: Nej tak til ekstra moms på motion

Gotvedgymnastik på hold

Bragt i Information 21. februar 2023

Moms på motion og holdundervisning vil forværre folkesundheden og koste i sundhedssystemet

Af Søren Ekman, direktør på Gotvedinstituttet

Ny EU-dom kan betyde en moms på 25 procent på holdundervisning, hvilket vil have flere fatale konsekvenser: Færre vil motionere regelmæssigt, og det vil gå ud over holdundervisningens fællesskaber, folkesundheden og i sidste ende samfundsøkonomien

I dag skal Folketinget førstebehandle et forslag om moms på motion og holdundervisning, som følge af en EU-dom, der kan få stor betydning for vilkårene for det danske motionsliv.

Det er den værst tænkelige timing, hvis det gøres 25 procent dyrere at dyrke motion. Alle, som arbejder med gymnastik og anden holdtræning, ved, at det langtfra er alle, der er kommet op af sofaen efter coronanedlukningerne. Der gøres i hele landet lige nu meget for at få deltagerne tilbage, og dem, der kommer tilbage, fungerer dårligere end før nedlukningerne. Vi ved fra fysiologien, at det tager otte gange så lang tid at bygge muskelstyrke op, som det tager at tabe den, når vi sidder stille.

Og oven i inflationen vil det også betyde, at endnu færre vil holde sig i gang, hvis de skal betale mere for deres motion.

Det vil være skadeligt for folkesundheden af den simple grund, at motion er sundt. Der er igennem årtier blevet agiteret for, at vi skal motionere for at leve længere, for at leve bedre og for at kunne gå stærkere ind i alderdommen. Lige nu sidder rigtig mange i sofaen, kontorstolen og bilsædet. Hvis de bliver siddende, indtil de går på pension, kommer de til at få hjerte-kar-problemer og andre af de følgesygdomme, som vi nærmest konstant bliver gjort opmærksom på. At det kommer til at koste endnu mere for et i forvejen presset sundhedssystem er åbenlyst.

Det har stor betydning, at træningen foregår på et hold, da fællesskabet med de andre holddeltagere medfører et større udbytte af træningen. Vi yder simpelthen lidt mere, og motiverer hinanden. Når 20 mennesker giver den gas til musikken i gymnastiksalen, så giver det energi til alle. Det presser os til lige at gøre lidt mere, og det giver større træningsudbytte. Den ekstra indsats og energi i bevægelsen giver bevægelsesglæde og betyder, at vi får lyst til at møde op igen ugen efter.

På den måde bliver vi stærkere og kan mere. Når vi får de positive oplevelser, giver det motivation til at blive ved, for hverdagen bliver nemmere at strukturere, og det er med til at give et vigtigt mentalt overskud. Det skal blive en positiv cirkel, hvis vi skal gøre noget seriøst ved folkesundheden. En moms på holdundervisning vil derimod både skade fællesskabet, folkesundheden og sundhedssystemet.